Poskusimo zgraditi stolp. Premer tega stolpa mora znašati 4 metre. V stolpu morajo biti zgrajene stopnice, hodniki, dvigalo in vodovod. Pri gradnji se ne sme uporabljati niti beton niti železo.  Zid stolpa ne sme biti debelejši od 0,5 metrov, v višino pa mora meriti 1500 metrov. Prav tako je  na tem stolpu potrebno zgraditi še celo tovarno. A je to sploh mogoče? Premislimo še enkrat: Premer stolpa meri 4 metre, debelina zidu je do 0,5 metrov, višina 1500 metrov. Za gradnjo se ne sme uporabljati beton ali železo, znotraj pa morajo biti vgrajene še stopnice, hodniki, dvigalo, vodovod ter na vrhu še tovarna.

Z našim razumom ne sežemo tako daleč…

Toda takšna zgradba kljub temu resnično obstaja. Tisočkrat pomanjšano tovrstno strukturo najdemo v vsakem klasu. Če vse te mere delimo s tisoč, dobimo mere klasa. Ta klas je  tisti arhitektonski čudež, ki ga ni mogoče narediti, ker je višina dejansko štiristokrat večja od njegovega premera. Zgrajen je brez betona in železa. V žlebu stebla so stopnice in hodniki. Tu so tudi dvigala za hrano in vodovod, speljan do vrha klasa in ravno na vrhu samega klasa pa je nameščena prava kemična tovarna, v kateri se izdeluje pravi človekov vsakdanji kruh.

Milijone klasov na valovitem polju dan in noč prepeva svoj slavospev čudežni Božji modrosti in Njegovi vsemoči. On je ustvaril vse, kar lahko vidi tvoje oko, kar lahko sliši tvoje uho,  okusi tvoj jezik, vonja nos in kar čuti tvoja koža! Toda kaj je tukaj tako zelo zanimivega? To, da je to, kar mislimo, da je vse,  le kanček Njegovega kraljestva.

Ps 145,3 – Velik je GOSPOD in zelo hvaljen, njegova veličina je nedoumljiva.

Avtor: Davor Gričnik