Staro in novo

24 februarja, 2019
 Staro in novo

Življenje v Novi zavezi, je življenje, ki temelji na odnosu z Bogom.

Oni pa so mu rekli: »Janezovi učenci se pogosto postijo in opravljajo molitve, enako tudi učenci farizejev, tvoji pa jedo in pijejo.« Jezus jim je odgovoril: »Ali morete doseči, da bi se svatje postili, dokler je ženin med njimi? Prišli pa bodo dnevi, ko jim bo ženin vzet, in takrat, tiste dni, se bodo postili.« In povedal jim je še priliko: »Nihče ne odtrga krpe od nove obleke in jo našije na staro, sicer bo novo raztrgal, s staro obleko pa se krpa z nove ne bo ujemala. Tudi novega vina nihče ne vliva v stare mehove, sicer bo novo vino stare mehove razgnalo in se razlilo, mehovi pa bodo uničeni; pač pa se mora novo vino vlivati v nove mehove. Nihče, ki je pil staro vino, noče novega, ampak pravi: ›Staro je dobro.« Lk 5, 33-38 SSP

Jezus se je večkrat dodaknil zunanjih oblik pobožnosti.  Židje so se postili dvakrat na teden in opravljali mnogo različnih obredov. Jezus je prišel, da izpolni Staro zavezo in potem začne nekaj čisto novega. Novo in staro ne gre več skupaj.

Jezus je prišel graditi odnos z ljudmi

Bog se je popolnoma približal človeštvu. Jezus je prišel in razodel Očeta. Bil je rojen kot človek, izbral je učence in z njimi gradil odnos. Na križu je umrl za naše grehe in odstranil največjo oviro med Bogom in človekom, ki je ovirala njun odnos. Odšel je nazaj k Očetu in poslal Svetega Duha, ki želi biti v naših srcih in z nami graditi zelo tesen odnos.

Zdaj smo na vrsti mi, da gradimo odnos. Kako lahko to storimo? Ali naj začnemo izpolnjevati zapovedi, hoditi v cerkev, veliko moliti?  Običajno se tako začne, toda obstaja bližnjica, ki jo je Jezus omogočil na križu za naše grehe.

Pridimo direktno k njemu, s svojim porušenim odnosom. Prosimo ga, da nam odpusti grehe, očisti naše srce in vspostavi novi odnos z Bogom.

Približajte se Bogu in se vam bo približal. Umijte si roke, grešniki, in očistite si srca, vi, ki ste v duši razdvojeni. Jak 4, 8 SSP

Bog želi odpustiti naše grehe, očistiti naša srca. V templju so si morali oprati roke, preden so opravljali službo, to je simbolično predstavljalo očiščenje. Pozneje so židje to prenesli v vsakodnevno prakso, toda postala jim je samo še kot zunanji obred. V Novi Zavezi Jezus želi umiti naša srca, odpustiti naše grehe, ozdraviti srce, da se spremeni iz razdvojenega v zdravo in duhovno močno srce. Želi nam dati novo obleko, nove mehove in novo vino.

Podvrzite se Bogu

Podvrzite se torej Bogu, hudiču pa se uprite in bo od vas pobegnil. Jak 4, 7 SSP

Naj bo Bog Gospodar našega življenja, saj smo pod Božjo avtoriteto. Imamo odnos z Bogom, ne več z grehom in nismo pot hudičevo oblastjo.

Jakob opisuje naše grešno duhovno stanje, toda z Božjo pomočjo, lahko živimo novo življenje. Od kod med vami boji in od kod prepiri? Ali ne od tod: iz naslad, ki se vojskujejo v delih vašega telesa? Želite, a nimate. Ubijate in zavidate, in vendar ne morete doseči. Prepirate se in bojujete, pa nimate, ker ne prosite. Prósite, pa ne prejemate, ker slabo prósite – namreč zato, da bi to porabili za svoje naslade. Prešuštnice, ali ne veste, da je prijateljstvo s svetom sovraštvo do Boga? Kdor hoče biti prijatelj sveta, postane Božji sovražnik. Ali mislite, da Pismo v prazno pravi: »Do ljubosumnosti hrepeni po Duhu, ki ga je naselil v nas.« Toda on daje večjo milost, zato Pismo pravi: Bog se prevzetnim upira, ponižnim pa daje milost. Podvrzite se torej Bogu, hudiču pa se uprite in bo od vas pobegnil. Približajte se Bogu in se vam bo približal. Umijte si roke, grešniki, in očistite si srca, vi, ki ste v duši razdvojeni.  Začutite svojo nesrečo, žalujte in jokajte; vaš smeh naj se spremeni v žalost in veselje v potrtost. Ponižajte se pred Gospodom in povišal vas bo. Jak 4, 1-10 SSP

Tukaj vidimo delovanje in vpliv greha, ki uničuje človeško življenje. Kaj pravi Jakob? Naj se mu upremo in živimo v odnosu z Bogom. Imamo novo obleko, ne delajmo iz nje krp za staro obleko.

Jezus se je takoj na začetku svojega delovanja soočil s grešnim krajestvom sveta. Jezusova skušnjava v puščavi je bila srečanje z duhovnim poglavarjem teme, ki uničuje človeška življenja. Jezus se je vrnil od Jordana poln Svetega Duha in Duh ga je vodil štirideset dni po puščavi, hudič pa ga je skušal. Tiste dni ni nič jedel, in ko so se končali, je postal lačen. Hudič mu je rekel: »Če si Božji Sin, reci temu kamnu, naj postane kruh.« Jezus mu je odgovoril: »Pisano je: Človek naj ne živi samo od kruha.« Nato ga je hudič povedel gor, mu v hipu pokazal vsa kraljestva sveta in mu rekel: »Tebi bom dal vso to oblast in njihovo slavo, kajti meni je izročena in jo dam, komur hočem. Če torej mene moliš, bo vsa tvoja.« Jezus mu je odgovoril: »Pisano je: Gospoda, svojega Boga, môli in njemu samemu služi!« Potem ga je hudič odvedel v Jeruzalem, ga postavil vrh templja in mu rekel: »Če si Božji Sin, se vrzi od tukaj dol; kajti pisano je: Svojim angelom bo zate zapovedoval, da te obvarujejo in: Na rokah te bodo nosili, da z nogo ne zadeneš ob kamen.« Jezus mu je odgovoril: »Rečeno je: Ne preizkušaj Gospoda, svojega Boga!« Ko je hudič končal z vsemi skušnjavami, se je umaknil od njega do primernega časa. Lk 4, 1-13 SSP

Jezus daje pravi kruh, ki ni samo za to življenje, ampak za vso večnost. Njemu pripada vsa slava, moč in oblast. On je naša zaščita in varnost. Jezusu se ni treba prikloniti nobenemu vladarju.

Jezus ima vso oblast in moč, prinaša novo življenje

Tisti, ki stanuje v zavetju Najvišjega, ki prenočuje v senci Mogočnega, pravi GOSPODU: »Moje zatočišče in moja trdnjava, moj Bog, ki vanj zaupam.« Zares, on te bo rešil iz ptičarjeve zanke, pred pogubno kugo. S svojimi krili te pokrije, pod njegove peruti se zatečeš; ščit in oklep sta njegova zvestoba. Ne boš se bal nočne strahote, ne puščice, ki leti podnevi, tudi ne kuge, ki hodi v temi, ne žela, ki pustoši opoldne. Naj jih pade tisoč na tvoji strani, deset tisoč na tvoji desnici, tebi se to ne bo približalo. Samo s svojimi očmi boš gledal, pa boš videl plačilo krivičnikov. Zares, ti, GOSPOD, si moje zatočišče, Najvišjega si postavil za svoje prebivališče; ne bo te zadela nesreča, udarec se ne bo približal tvojemu šotoru. Zakaj svojim angelom bo zate zapovedal naj te varujejo na vseh tvojih potih. Na rokah te bodo nosili, da z nogo ne zadeneš ob kamen. Čez leva in gada boš stopal, poteptal boš mladega leva in morsko pošast. Ker mi je vdan, ga hočem osvoboditi, branil ga bom, ker spoznava moje ime. Kliče me, pa ga uslišim, z njim sem, ko je v stiski, rešim ga in mu izkažem čast. Z dolgostjo dni ga nasitim, pokazal mu bom svoje rešenje. Ps 91 SSP

To je življenje, ki prihaja od Boga. To je Jezus ponovno izbojeval za nas. Bodimo v njegovi bližini, če smo se oddaljili se vrnimo, saj imamo vso pravico. Uprimo se hudiču in svetu, ki hoče ukrasti odnos z živim Bogom. Nosimo nove obleke, pijmo novo vino. Amen.

Go to Top