Revolucija človeškega srca

18 februarja, 2018
Revolucija človeškega srca

»Slišali ste, da je bilo rečeno: Ljubi svojega bližnjega in sovraži svojega sovražnika. Jaz pa vam pravim: Ljubíte svoje sovražnike in molíte za tiste, ki vas preganjajo, da boste postali sinovi svojega Očeta, ki je v nebesih. On namreč daje svojemu soncu, da vzhaja nad hudobnimi in dobrimi, ter pošilja dež pravičnim in krivičnim. Če namreč ljubite tiste, ki ljubijo vas, kakšno plačilo vas čaka? Mar tega ne delajo tudi cestninarji? In če pozdravljate le svoje brate, kaj delate posebnega? Mar tega ne delajo tudi pogani? Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče.« Mt 5, 43-48 SSP

Odlomek je iz Jezusove pridige na gori. Če bi pogledali na začetek poglavja, bi videli, da Jezus govori o blagrih. Blagor pomeni, več kot srečni so tisti, ki poslušajo in živijo po Jezusovih besedah.

Jezus prinaša totalno revolucijo, popolni preobrat v človeške odnose.

“ Slišali ste, da je bilo rečeno: Ljubi svojega bližnjega in sovraži svojega sovražnika. ” V Stari zavezi nikjer ne najdemo besed, naj sovražimo sovražnike. Judje so si sami izoblikovali svojo etiko tistega časa. Jezus je začel učiti, da naj ljubimo in molimo celo za ljudi, ki so naši sovražniki. To je neka popolnoma  revolucionarnega. Za človeštvo je to neumnost, toda Jezus razloži, kaj to pomeni, oziroma prinaša.

“ Če namreč ljubite tiste, ki ljubijo vas, kakšno plačilo vas čaka? Mar tega ne delajo tudi cestninarji? In če pozdravljate le svoje brate, kaj delate posebnega? Mar tega ne delajo tudi pogani? ” Jezus uči, kaj je prava ljubezen. Ljubiti ljudi s katerimi smo v dobrih odnosih ni nič takega, to delaja vsi. Jezus omeni cestninarje in pogane, kateri so bili Judom trn v peti. Judje so jih imeli za grešnike s katerimi niso hoteli imeti posla, bili so njihovi sovražniki. Ljubezen o kateri govori Jezus, prinaša spremembo v človeško srce. Prinaša urejanje odnosov med ljudmi, spreminja sovražnike v prijatelje.

“ Jaz pa vam pravim: Ljubíte svoje sovražnike in molíte za tiste, ki vas preganjajo. “ To pa lahko boli, kako naj ljubim, molim za ljudi, ki me sovražijo, s katerimi sem v konfliktu? Včasih nam je že težko moliti za tiste, ki so nam antipatični, kaj šele za sovražnike.

To spremembo lahko stori samo Bog v našem življenje, srcu.

Približajte se Bogu in se vam bo približal. Umijte si roke, grešniki, in očistite si srca, vi, ki ste v duši razdvojeni. Jak 4,8 SSP Potrebna je ponižnost, da priznamo svojo sebičnost, ponos. Potrebno se je približati Bogu, moliti in klicati: “ Bog, pomagaj mi! ”

Cerkev je danes pred velikim izzivom ali se bo ponižala in vrnila k Božji ljubezni. “ Bratje in sestre, prebudimo se.” Če kdo pravi: »Ljubim Boga,« pa sovraži svojega brata, je lažnivec. Kdor namreč ne ljubi svojega brata, ki ga je videl, ne more ljubiti Boga, katerega ni videl. In od njega imamo to zapoved: Tisti, ki ljubi Boga, naj ljubi tudi svojega brata. 1 Jn 4, 20-21 SSP

Odločimo se in rastimo v ljubezni: to so naša zmaga, blagoslov, večno življenje, notranji mir, veselje,… več kot sreča sama.
“Ljubi, ljubimo se med seboj, ker je ljubezen od Boga in ker je vsak, ki ljubi, iz Boga rojen in Boga pozna. Kdor ne ljubi, Boga ni spoznal, kajti Bog je ljubezen. Božja ljubezen do nas pa se je razodela v tem, da je Bog poslal v svet svojega edinorojenega Sina, da bi živeli po njem. Ljubezen je v tem – ne v tem, da bi bili mi vzljubili Boga. On nas je vzljubil in poslal svojega Sina v spravno daritev za naše grehe. Ljubi, če nas je Bog tako vzljubil, smo se tudi mi dolžni ljubiti med seboj. Boga ni nikoli nihče videl. Če se med seboj ljubimo, ostaja Bog v nas in je njegova ljubezen v nas postala popolna. Po tem spoznavamo, da ostajamo v njem in on v nas: dal nam je od svojega Duha.” 1 Jn 4, 7-13 SSP

Dovolimo, da Jezus prinese revolucijo v naša srca. Prosimo, da smo lahko v dobrih odnosih z vsemi ljudmi. O kakšna sprememba bi že to bila v naši družbi. Toliko manj bolečin bi bilo zaradi porušenih odnosov itd. Ponižajmo se in približajmo Bogu, da nam pomaga. Amen.

Go to Top