Naše srce

28 februarja, 2016
Naše srce

Zdravo srce je telesu življenje, ljubosumje pa je trohnoba v kosteh. Preg 14, 30 (SSP) Veselo srce podarja zdravje, potrt duh pa suši kosti.  Preg 17, 22 (SSP)

Zdravo srce je telesu življenje, veselo srce podarja zdravje. Nasprotje veselega srca pa je potrt duh, ki suši kosti; ljubosumje pa je trohnoba v kosteh. Kakšni neverjetni izjavi o našem srcu, ena pozitivna in druga negativna.

Kaj nam to pove? Kako pomembno je, da se ukvarjamo, skrbimo za naše srce, saj gre za zdravlje ali bolezen v našem življenju.

Kaj je človeško srce? Definicija srca: najbolj skriti del nekoga, najbolj bistveni del v človeku. Vse, kar gre skozi naš razum in naša čutila, se nalaga v globini našega srca. To so lahko dobre ali slabe stvari. Na žalost je človek zaradi  padca v greh zaprl svoje srce pred Bogom. Posledica je otopelo, zaprto srce do Boga.

Jezus razodeva, da poteka duhovna bitka za človekovo srce

K vsakemu, ki posluša besedo kraljestva in je ne razume, pride hudič in mu ugrabi, kar je vsejano v njegovo srce. Ta človek je tisti, ki je vsejan ob poti. Mt 13, 19 (SSP)

Človek je danes odprt za mnoge stvari, le za Boga nima časa. Ne zaveda se, da mu nekaj preprečuje, da bi poslušal in sprejemal, kar mu Bog ponuja v svoji ljubezni. Posledice so katastrofalne, človekovo srce je otopelo do Boga.

Otopelo je namreč srce temu ljudstvu; z ušesi so težko slišali in zatisnili so si oči, da ne bi z očmi videli, da ne bi z ušesi slišali, da ne bi v srcu doumeli in se spreobrnili in da bi jih jaz ne ozdravil. Mt 13, 15 (SSP)

Otopelo srce prinaša človeštvu duhovno slepoto, gluha ušesa, da ne bi videli in doumeli, da nam Bog ponuja duhovno zdravje in veselje. Človek danes hrepeni po veselju, na žalost na napačnih mestih, ki mu ne prinašajo zdravja, ampak duhovno bolezen, kot smo prebrali v uvodu: trohnele kosti, potrt duh.

Bog ponuja človeku zdravje v njegovem srcu

Dal jim bom srce, da me bodo spoznali: da sem GOSPOD. Oni bodo moje ljudstvo in jaz bom njihov Bog, ko se vrnejo k meni z vsem srcem. Jer 24,7 (SSP) Bog želi spreminjati naša srca, da ga spoznavamo, da bi imeli srca podobna njegovemu. To pa ni tako enostavno; samo z delovanjem Boga, njegove moči, lahko pride do spremembe.

Plavž je za srebro, peč je za zlato, srca pa preizkuša GOSPOD. Preg 17, 3 (SSP)

Naše srce je včasih trše od železa, zlata, toda Gospod ga hoče oblikovati. Zlato mora skozi ogenj, da se odstranijo vse primesi, vse kar zmanjšuje kvaliteto zlata. Bog dovoli stiske v našem življenju, da bi nas oblikoval, da bi odstranil vse, kar uničuje zdravje in veselje v našem srcu. Ko odpremo svoje srce Bogu, se on začne ukvarjati z našo spremembo. Ljudje pogosto v težavah začnemo klicati Bogu za pomoč in če se nič ne spremeni, hitro zaključimo: “ Če bi bil Bog, bi mi pomagal. ” Zaključimo, da ga ni in nam ne more pomagati.Toda Bog ve, če pomaga in samo reši ta naš problem, s tem ni rešil skoraj nič. Bog želi spremeniti naše srce, razmišljanje, stališče, …, da znamo odreagirati drugače, ko pridejo spet težave. Bog želi najprej ozdraviti naše srce. Zdravo srce je telesu življenje.  Samo duhovno zdravo srce, lahko rešuje težave na pravi način.

Če še nisi, napravi prvo korak za zdravje v svojem srcu

Najbolj pomemben korak za začetek zdravja v našem srcu je odpuščanje. Sveto pismo nas uči, naj odpuščama, tako kot je Jezus Gospod odpustil nam.

Kakor je Gospod odpustil vam, tako tudi vi odpuščajte. Kol 3, 13b (SSP)

Rane, ki nastajajo v našem srcu, ko nas nekdo prizadane ali smo mi ranili nekoga drugega, se širijo in razvijajo v našem življenju kot rak, ki nas vse bolj razžira in uničuje. Posledice so lahko katastrofalne, potrti duh, depresija inp.

Vrnimo se k Jezusu in ga prosimo za odpuščanje in tudi mi odpustimo drugim. Če ne opravimo s svojimi čustvenimi ranami, ki so nam jih prizadali drugi, na Božji način, nas bodo vodile v neodvisnost od Boga, kar obrodi ponos. Ponos pa je nekaj najbolj uničujočega v človeškem življenju. Ponosu je bolj pomembno to, kar si ljudje mislijo o nas, kot pa to, kar si Bog misli o nas, rezultat tega je strah pred ljudmi. Strah človeka ohromi in mu onemogoča, da se razvija v zdravo in veselo osebnost.

Pred razsulom hodi napuh, pred padcem ošabnost duha. Preg 16,18 (SSP)

Človekovo srce se povzdiguje pred padcem, ponižnost stopa pred častjo. Preg 18,12 (SSP)

Molimo k Bogu za pomoč, naj ozdravi naše srce vsake rane. Prosimo Jezusa naj naprej odpusti nam, ker smo grešili proti Bogu in ranili ljudi. Prosimo ga, naj nam obnovi veselje in moč za vsak nov korak v življenju.

GOSPOD je moja moč in moj ščit, vanj je zaupalo moje srce; prejel sem pomoč in srce mi vriska, s svojo pesmijo se mu zahvaljujem. Ps 28,7 (SSP)

Moje srce je pripravljeno, o Bog, moje srce je pripravljeno, peti hočem in igrati. Ps 57,8 (SSP). Amen.

Go to Top