Dan zahvale / Kaj boš storil?

21 oktobra, 2018

Tema: HVALEŽNOST

Dan zahvale / Kaj boš storil?

Vsako leto se s posebnim bogoslužjem želimo Bogu zahvaliti za Njegovo dobroto in blagoslove. Za letošnjo leto smo izbrali tekst iz Svetega pisma, ki govori o bogatem in uspešnem človeku, ki pa je na koncu sprejel napačno veliko odločitev.

In rekel jim je: »Pazíte in varujte se vsake pohlepnosti, kajti življenje nikogar ni v obilju iz njegovega premoženja.« Povedal jim je priliko: »Nekemu bogatemu človeku je polje dobro obrodilo, zato je v sebi razmišljal: ›Kaj naj storim, ker nimam kam spraviti svojih pridelkov?‹ Rekel je: ›Tole bom storil. Podrl bom svoje kašče in zgradil večje. Vanje bom spravil vse svoje žito in dobrine. Tedaj bom rekel svoji duši: Duša, veliko dobrin imaš, shranjenih za vrsto let. Počivaj, jej, pij in bodi dobre volje.‹ Bog pa mu je rekel: ›Neumnež! To noč bodo terjali tvojo dušo od tebe, in kar si pripravil, čigavo bo?‹ Tako je s tistim, ki sebi nabira zaklade, ni pa bogat pred Bogom.« Lk 12, 15-21 SSP

Nekemu bogatemu človeku je polje obilno obrodilo. Ta človek je bil očitno uspešen v svojem poslu. Uporabil je svoje talente, znanje, marljivost in še blagoslov je bil prisoten – polje mu je dobro obrodilo. Imel je več kot je rabil.

“ Kaj naj storim? “

Vsi pridemo v različne situacije, ko si moramo postaviti vprašanje: “ Kaj naj storim? “ Lahko so to situacije obilja kot v tem primeru,  lahko tudi pomanjkanja ali kaj drugega.

Ta človek je vse vložil v svojo premoženje, njegova odločitev je bila, da bo razširil svoje kašče. Na žalost napačna, kajti ni računal, da bo nekega den umrl. Bil je sebičen in pohlepen materialist, ki je iskal samo svoje srečo in zadovljstvo.

Jezus nas svari, naj se pazimo pohlepnosti po vedno večjem imetju, saj nas to ne more popolnoma osrečiti, ampak nas velikokrat odpelje vstran od največjega potenciali in namena v našem življenju. Poglejmo kaj bogati človek ni razumel?

Obstaja božje kraljestvo

Nismo gola slučajnost na zemlji, ustvarjeni smo za večnost.

Če želimo izkoristiti naše življenje, Božje blagoslove, ki si nam dani na razpolago, morajo: naše vizije, želje, cilji; biti usmerjeni v izgradnjo življenja, ki je povezano z Božjim kraljestvom. Njegova stvaritev smo, ustvarjeni v Kristusu Jezusu za dobra dela; zanje nas je Bog vnaprej pripravil, da bi v njih živeli. Ef 2, 10 SSP

Mi smo njegova stvaritev, povezani in odvisno smo od njega. Lahko smo najbolj uspešni ljudje na zemlji in če ni naša prioriteta Božje kraljestvo, bomo nekaga dne izgubili vse. In rekel jim je: »Pazíte in varujte se vsake pohlepnosti, kajti življenje nikogar ni v obilju iz njegovega premoženja.« Prišel je dan, ko je bogati človek izgubil vse.

Kdo je naš gospodar?

Kdo je Gospodar našega življenja? Če mislimo, jaz sem gospodar svojega življenja in sprejemamo samo  odločitve, ki so popolnoma odvisne od nas samih, bomo pogosto naredili napačne odločitve. Naše stranpoti nas bodo oropale našega največjega potenciala.  Bogati človek je izgubil vse , ker je bil sam sebi Gopodar. Bog pa mu je rekel: ›Neumnež! To noč bodo terjali tvojo dušo od tebe, in kar si pripravil, čigavo bo?‹ Lahko si na najbolj odgovornem položaju, kjer imaš zadnjo besedo, toda če se ne zavedaš in jasno računaš, da je Bog nad tabo, boš nekega dne razočaran in vse izgubil.

Mnogi se sprašujejo: “ Kaj naj s tem odlomkom o bogatašu, naj sem reven, ne smem biti bogat? ”

Bog nas vodi skozi različna obdobja v našem življenju. Soočamo se s težavami, uspehi, z vsem mogočim; toda vedno je pomembno, da je v centru Božje kraljestvo in da je Gospodar našega življenja Bog. Tedaj imamo odprta vrata za potencial, ki prihaja od Boga. Njemu pa, ki more po môči, katera deluje v nas, v vsem napraviti neznansko več od tega, kar prosimo ali mislimo. Ef 3, 20 SSP

Ni vprašanje ali smo bogati ali revni, vprašanje je, kaj bomo  s tem storili? Ne pozabimo, da smo v življenju večkrat postavljeni pred odločitev, KAJ NAJ STORIM?

Z našimi sebičnimo odločitvami, jaz sem gospodar svojega življenja – v bistvu omejimo Boga. Zakaj se veliko ljudi bori samo za golo preživetje? Ker ne dovolijo, da bi bil Bog gospodar njihovega življenja. Brez njega smo zelo omejeni in vidijo samo svoje sebično življenje.

Zakaj ni ta človek, ki je že tako bil bogat svoje bogastvo usmeril v blagoslov drugim? Videl je samo svoje sebične potrebe.

Ni spoznal skrivnosti dajenja? ” Vsem sem vam dal zgled, kako moramo s trdim delom pomagati slabotnim in se spominjati besed Gospoda Jezusa, ki je rekel: ›Večja sreča je dajati kakor prejemati.” Apd 20,35 SSP

Dajanje je edini protistrup za materializem.

Ko se danes zahvaljujemo Bogu za blagoslove in dobroto, ki smo jo prejeli, Bog želi, da storimo še nekaj več? Delimo svoje blagoslove tudi drugim, da bodo čutili blagoslov. Božja milost in moč je neizmerna. Bog želi da živimo življenje, ki nam ga daje On. To je mnogo več kot samo materialno življenje in borba za golo preživetje.  Kajti vsakemu, ki ima, se bo dalo in bo imel obilo, tistemu pa, ki nima, se bo vzelo tudi to, kar ima. Mt 25, 29 SSP

Kakšne so naše kašče?

Premale, prevelike, polne, prazne,… Naj bo današnji dan zahvale hvaležnost in zavedanje, da je center našega življenja Božje kraljestvo, da je Gospodar Bog. Bodimo hvaležni Njemu in bodimo z blagoslovi tudi blagoslov drugim. Kaj boš storil? Amen.

Go to Top