Božja prisotnost v našem življenju I 2. del

28 oktobra, 2018

Tema: ŽIVLJENJE

Božja prisotnost v našem življenju I 2. del

Božja prisotnost nam razodeva, kdo je naš Bog

»Komu me torej hočete primerjati, da bi mu bil enak?« govori Sveti. Povzdignite kvišku svoje oči in poglejte: kdo je ustvaril te reči? On, ki izpeljuje njihovo vojsko po vrsti in kliče vse po imenu: zaradi njegove vrhovne oblasti in silne moči nobena ne manjka. Iz 40, 25-26 SSP

Bog pravi: “Komu me hočete primerjati?“ Izven Boga ni absolutno nikakršne koristne modrosti, znanja ali razumevanja ( Prof.dr.John Lennox ). Bog želi, da spoznamo vso njegovo slavo. Pa vendar nam Bog dopušča tudi možnost, da popolnoma zanikamo Boga in zavržemo Njegovo prisotnost. Bedak v svojem srcu pravi: »Ni Boga.« Ravnajo pokvarjeno, počnejo ostudna dejanja, ni ga, ki bi delal dobro. Ps 14,1 SSP

Bog se želi razodeti vsakemu človeku. Nepojmljivo je, da je lahko kakšen človek v prisotnosti takega Bitja. Še bolj neverjetno je, da si On želi naše prisotnosti in to še bolj, kot si mi želimo njegove.

” Ali mislite, da Pismo v prazno pravi: »Bog do ljubosumnosti hrepeni po Duhu, ki ga je naselil v nas. ” Jak 4,5 SSP

Bog hrepeni po Duhu, ki je v nas. On hrepeni po prisotnosti z nami. Zato je Svetega Duha dal v nas.  On želi napraviti neverjetne stvari v našem življenju. Hrepeneti pomeni – intenzivno, močno želeti.

Bog do ljubosumnosti hrepeni. Na kaj to nakazuje? To se navezuje na naš odnos do Boga. Govora je o naši nezvestobi do njega. V bistvo pomeni, da mi veliko ( VSE ) izgubljamo, ker nimamo odnosa, njegove prisotnosti v našem življenju. Bog ni pripravljen, da bi nas delil z grešnimi stvarmi, ki nas uničujejo. On želi za nas najboljše.

Bog nas je odkupil za visoko ceno

Kdor pa se druži z Gospodom, je z njim en duh. Bežite pred nečistovanjem. Vsak greh, ki ga stori človek, je zunaj telesa; kdor pa nečistuje, greši proti lastnemu telesu. Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vas in ki ga imate od Boga? Ne pripadate sebi,  saj ste bili odkupljeni za visoko ceno. Zato poveličujte Boga v svojem telesu. 1 Kor 6, 17-20 SSP

Ne pripadate sebi, odkupljeni ste bili za visoko ceno.  Bog je zvest, on je dal svoje življenje tudi iz zvestobe za nas. Božja prisotnost je povezana s tesnim – zvestim – ljubečim odnosom z našim Bogom.

Božje srce se žalosti, ko je odnos z njim prekinjen. Veliko odlomkov v Svetem pismu je, ki govorijo o prekinjenem odnosu med  človekom in Bogom. Mar dekle pozabi svoj nakit, nevesta svoj okrasni pas? Moje ljudstvo pa me pozablja že brezštevilne dni. Jer 2, 32 SSP

Moje ljudstvo pa me pozablja

Obstaja zdravo ljubosumje, ko imaš nekoga rat on pa zavrača tvojo ljubezen, zvestobo, pomoč in vidiš kako propada. Jezus se je razjokal nad Jeruzalemom, ljudstvom, ker so ga zavrgli kljub vsej pomoči, ki jo je nudil.

Mi smo prekinili našo zvestobo Bogu že v Edenskem vrtu. To se dogaja tudi danes vsak dan. Ne govorim o ateistih, ampak ljudeh, ki pravijo, da verjamejo v Bogu, hodijo v cerkev, mogoče celo berejo Sveto pismo, opravljajo religiozne obrede. Izpolnjevanje pravil, zapovedi, še ne pomeni Božje prisotnosti. Imamo Krščanstvo, Islam, in mnoge druge veroizpovedi. Vsi učijo tudi dobre stvari, toda to še ne pomeni, da imamo odnos z Bogom.

Če ste torej s Kristusom odmrli prvinam sveta, zakaj bi si dali prepovedovati, kakor da še živite posvetno: »Ne prijemaj, ne okušaj, ne dotikaj se!« Saj mora vse to izginiti z uporabo. To so človeške zapovedi in nauki. S svojo umišljeno pobožnostjo, ponižnostjo in strogostjo do telesa dajejo te reči sicer vtis modrosti, a dejansko niso za drugo, kot da gódijo mesu. Kol 2, 20-23 SSP  

Danes obstaja toliko zapovedi v različnih religijah, ki pa na žalost samo trenutno olajšajo človeško vest, občutek krivde, nimajo pa nič skupnega z Božjo prisotnostjo. Legalizem, zapovedi, ne očistijo človeškega srca, to lahko stori samo Božja prisotnost.

Božja prisotnost se želi dotakniti človeških src

Z vso skrbjo varuj svoje srce, kajti iz njega izvira življenje. Preg 4,23 SSP

Mnoge stvari na tem svetu nas hočejo zvabiti vstran od Božje prisotnosti. Vsak dan nam je ponujeno zabave, vznemirjenje, akcijo, nadomestilo za Božjo prisotnost. Človeško srce lahko izpolni samo Nebeški Oče. Danes imamo toliko različnih oddaj za sprostitev, toda ljudje so vse bolj razočarani, osamljeni, zmedeni in razdvojeni. Samo Bog s svojo prisotnostjo lahko ozdravi naša srca in ga spremeni. On nas ljubi, je zvest in ve da rabimo spremembo.

Ne zavrzimo Božje prisotnosti. Juda, eden od dvanajsterih Jezusovih učencev ni dovolil, da bi Jezus spremenil njegovo srce.

Tega pa ni rekel, ker bi skrbel za uboge, ampak ker je bil tat; imel je namreč denarnico in si je prilaščal, kar so dajali vanjo. Jn 12,6 SSP

Bil je apostol, bil je z Jezusom, na zunaj je vse izgledalo normalno, toda v njegovem srcu se ni nič spremenilo. Naj se naše življenje ne konča tako žalostno. Pridimo nazaj k Bogo v njegovo prisotnost. Amen.

Go to Top