Božično upanje

25 decembra, 2016

Tema: BOŽIČ

Božično upanje

Glej, devica bo spočela in rodila sina in imenovali ga bodo Emanuel, kar v prevodu pomeni Bog z nami. Mt 1, 23 SSP

Bog je prišel med nas. Izaija je o tem dogodku prerokoval že okrog 800 let prej. Ko govorimo o Jezusovem rojstvo, potrebujemo pomoč Boga, da nam odpre duhovne oči, da lahko vidimo Božje – nadnaravno in človeško naravno posredovanje. Device je spočela, to je Božje – nadnaravno posredovanje in rodila sina, človeško – naravno dejanje.

Kaj bomo storili z Jezusovim rojstvom? A bomo dovolili Bogu, da se nam nadnaravno razodene? Ali bo to samo prijeten večer, ker je vse okrašeno, prijetno bogoslužje, družinski praznik, ker bomo nekaj dobrega pojedli, … toda ostali v temi, med tistimi, kot pravi Janezov evangelij: “ V njej je bilo življenje in življenje je bilo luč ljudi. 5 In luč sveti v temi, a tema je ni sprejela. “ Jn 1,4-5 SSP

Ali bomo stopili iz tema in sprejeli luč, spoznali, da nam Bog ves čas govori in si vzeli čas zanj?

Velikokrat in na veliko načinov je Bog nekoč govoril očetom po prerokih, 2 v teh dneh poslednjega časa pa nam je spregovoril po Sinu. Njega je postavil za dediča vsega in po njem je tudi ustvaril svetove. 3 On je odsvit njegovega veličastva in odtis njegovega obstoja, z besedo svoje moči nosi vse. Potem ko je uresničil očiščenje od grehov, je v nebesih sédel na desno veličastja. Heb 1, 1-3 SSP

Bog je opravil svoje delo, kaj pa mi? Jezusovo rojstvo ni samo lepa družinska zgodba – je nadnaravno, čudežno posredovanje Boga v človeštvo. Potrebno je narediti korak vere, ko prestopimo našo omejenost in doživimo nadnaravno – razodetje Boga in božje delovanje. Čim bolj se človek zanaša zgolj na svoj razum in dovoli, da ga le-ta nadzoruje, tem bolj zaide z božje poti in postaja duhovno vse bolj gluh ter slep; ostaja v temi.

Če ne veruješ v Boga, se odloči, da ga boš iskal. Tolstoj je dejal: “ Boga ni samo za tiste, ki ga ne iščejo. Išči ga in razodel se ti bo. “ Če ga poznaš, se mu zahvaljuj, da se je rodil Jezus. Naj je naše srce hvaležno našemu Odrešeniku, ki je prišel v temo, da nam prinese luč.

Bog ima še vedno iztegnjeno roko, govori in deluje v človeških življenjih, ponuja svojo pomoč. Zakaj ni bilo nikogar, ko sem prihajal, zakaj ni nihče odgovoril, ko sem klical? Mar je moja roka prekratka za osvoboditev, mar nimam moči za rešitev? Iz 50, 2 SSP Amen.

Go to Top