»… in meč Duha, kar je Božja beseda.« Pismo Efežanom 6, 17

Večino Božje opreme, ki je navedena v vrsticah Pisma Efežanom 6,14–17, pri vojaku služi za zaščito, zaščito pred puščicami ali strelom. Meč pa je orožje, s katerim lahko zaščitiš kateri koli del telesa, če znaš z njim dobro ravnati, in prestrežeš nevarnost, hkrati pa je meč tisti, s katerim lahko vojak tudi napade sovražnika, ga rani in celo ubije.

Zelo pomembno pri tem je, da vojak zna uporabljati meč. Če primemo meč prvič v roke takrat, ko gremo v bitko, je velika verjetnost, da se ne bo dobro končalo. Moramo znati upravljati z njim. 

Če pogledamo v SSKJ, kaj sploh pomeni meč:

 1. orožje z držajem in dolgim ravnim rezilom za sekanje in vbadanje:

 2. kar se pojavlja z veliko močjo, silo

In v frazah:
– meči se bliskajo boj je; .
– potegniti, prijeti, zgrabiti za meč začeti se bojevati, pripraviti se na boj; .
– končati pod mečem biti obglavljen;

Božja beseda pravi, da je naš meč, moj in tvoj meč: Božja beseda. To je torej najino orožje pred sovražnikom. Če bi dali izraz Božja beseda v prej omenjene definicije, lahko vidimo, da je to nekaj za sekanje oz. vbadanje, da se pojavlja z veliko močjo in silo in ko ga uporabimo, se začne boj tudi z naše strani, mi stopimo v akcijo. Če nekaj konča pod mečem ali pod Božjo besedo, pomeni, da je konec, da je nasprotnik premagan ali obglavljen. Zato nam je dobro zagotovil, da je Božja beseda, ki je navdihnjena od Boga, močno orožje, pod katerim je naš sovražnik premagan.

Božja beseda je beseda, navdihnjena od samega Boga, od Stvarnika vesolja in vsega, kar obstaja. Vsakodnevno lahko spoznavamo, da ima neizmerno moč. Zato je potrebno dobro poznati to knjigo, da jo lahko uporabljamo v bitkah proti hudiču.

Sigurno ste že slišali, da je hudič oče laži. Vam je že kdaj prišlo na misel: 

Joj, preslab sem, tega mi Bog sigurno ne more odpustiti. 

Hm, ali me je Bog morda zapustil? Ne čutim ga blizu sebe, ne zdi se, da bi mi želel pomagati. 

Zakaj Bog dovoli, da se mi to dogaja, sigurno me ne ljubi. 

Jaz nisem dovolj dober, vsi drugi so boljši. Zakaj sem sploh na svetu? Svet me ne potrebuje. 

Nimam nobenih sposobnosti in talentov, kak naj mu sploh služim?

Kaj bo z mojo prihodnostjo? Ni videti nobenega napredka, upanja.

Bog me ljubi, torej nima veze kako se obnašam, kakšen sem do drugih, kaj počnem.

Bog me verjetno niti sliši niti usliši. Ne da se mi vzeti čas zanj. 

Vse Cerkve so danes slabe. Vsi se pretvarjajo in vsak uči nekaj po svoje. 

Sigurno bi se našlo še več takih in podobnih stavkov, ki jim hitro nasedemo. Hudič jih pogosto uporablja – predvsem tam, kjer smo najbolj ranljivi, da bi nas odpeljal vstran od Odrešenika.

In zato je pomembno POZNATI Božjo besedo. Vendar ne le poznati, temveč tudi RAZGLAŠATI v svojem življenju. Razglašati, da postane resnica v naših srcih.  

Za izraz »Božja beseda« se v Bibliji uporabljajo tri besede. To so grške besede: Graphe, Logos in Rhema. Nanašajo se na Božjo besedo oz. Božje pismo. 

Poglejmo, kaj pomenijo in kateri izmed izrazov je v Pismu Efežanom 6,17.

– Graphe je beseda za Božjo besedo kot knjigo. Ta beseda se pojavi v 2. Timoteju 3,15–17 in se nanaša na Sveto pismo kot knjigo. Knjiga, ki je navdihnjena od Boga, za poučevanje, svarjenje, poboljševanje in vzgojo v pravičnosti. Vendar Pavel v Efežanom ni uporabil izraza »Graphe«. Ker lahko bi si mislili, da če imamo Biblijo kot knjigo, imamo moč. Vendar tudi če imaš 12 knjig doma, ti to še ne da moči. 

Logos – gre za sporočilo ali pomen oz. zavest o knjigi. Izraz logos je uporabljen v 1. Janezovem pismu 1,1 in se nanaša na Besedo življenja. Besedo, ki ima nek pomen, sporočilo. Vendar tudi izraza logos Pavel ni uporabil v vrstici iz Efežanom 6,17.

Rhema – Pavel je uporabil izraz Rhema. Gre za izraz, ki pomeni deklariranje Božje besede, napolnjeno z močjo Duha. Ali deklariranje Božje besede, opolnomočeno z Božjim duhom. Rhema v originalnem jeziku pomeni naročiti ali nekaj deklarirati, naznanjati, izgovarjati. 

In ko vzameš graphe – Božjo besedo ter jo razumeš kot logos, dobiš pomen in zavest o knjigi, jo spremeniš v rhema, tako da jo izgovarjaš in uporabljaš v svojem življenju kot vsakodnevno resnico od Boga.

Za naša življenja je pomembno, da si zapomnimo, da je Božja beseda meč. Božja beseda ni bergla. Včasih imamo Božjo besedo le kot berglo. Zakaj?

Bergla je sicer pripomoček, ki ga uporabljamo takrat, ko smo poškodovani, ko nas nekaj boli in želimo razbremeniti bolečino ali moramo počakati, da se zlomljena kost zaceli. Ali je Božja beseda zate le kot bergla? Jo prebiraš le takrat, ko si šibek, ti gre slabo, rabiš tolažbo ali novo moč v novem dnevu? Sigurno smo že kdaj šli skozi situacijo, ko smo bili obupani ali žalostni in smo takoj stekli k Svetemu pismu in iskali nekaj, kar bi nas spodbudilo in nam dalo nov zagon. Nič ni slabega pri tem. Vendar ko je posameznik ozdravljen določene poškodbe, navadno bergle več ne potrebuje. Naj Božja beseda v tvojem življenju ne bo bergla. Ker v Svetem pismu piše, da je Božja beseda meč! 

Zakaj bi potrebovali meč? Ker se v življenju nenehno srečujemo z bitkami. Predvsem bitkami v umu, duhovnimi bitkami. Meč rabimo vsak dan, zato ga moramo znati uporabljati. 

Ne gre za poznavanje Božje besede v smislu, kdo več in boljše ve, kdo hodi na preučevanje Biblije. Gre za prebiranje in preučevanje Svetega pisma, razmišljanja o njem, spominjanja, morda se lahko naučimo tudi določene vrstice na pamet. In tako lahko v času preizkušnje, ko nas napadajo hudičeve laži, deklariramo te vrstice, ki so mogočna resnica. In z deklariranjem Božje resnice naženemo strah v kosti hudiča. Ker Božja resnica niso le izgovorjene besede, ampak besede, ki nosijo moč in postajajo resnica tudi v naših srcih. 

Biti pa moramo tudi previdni in Božjo besedo brati v kontekstu ter ob tem prositi Boga, da nam razodene prebrano. Lahko bi si vzeli  le eno vrstico in si jo razlagali izven konteksta. Recimo vrstica v Filipljanom 4,13 pravi: Vse zmorem v njem, ki mi daje moč. Lahko si vrstico razlagamo po svoje in si mislimo, da lahko gremo na Olimpijske igre. Če verjamemo v Boga, bomo sigurno zmagali. 

Toda če pogledamo kontekst, v katerem je Pavel napisal to vrstico, vidimo, da je bila zapisana, ko je bil sam v stiski, trpel v zaporu. Takrat se je v svoji šibkosti zavedal, da je Bog z njim. Da z Bogom zmore iti tudi skozi težke situacije, saj mu on daje moč.

Sveto pismo nosi tako veliko vrednost. Ni le ena izmed tisočih knjig, temveč je edina knjiga, ki resnično lahko spremeni življenje. Ker nosi resnico. Resnico o odrešitvi, odkupitvi. O Božjem sinu Jezusu Kristusu, ki je žrtvoval svoje življenje, da bi vsak, ki veruje vanj in ga sprejme v svoje življenje, bil odrešen in imel večno življenje. Sveto pismo je močna, živa in aktivna beseda, ko Božji duh spregovori v srce posameznika. Kakšna radost je to! Naj v nas zagori hrepenenje in želja po poznavanju Boga in njegove besede!

V Pismu Hebrejcem 4,12 je zapisano: »Božja beseda je živa in dejavna, ostrejša kakor vsak dvorezen meč in zareže do ločitve duha in duše, sklepov in mozga, ter presoja vzgibe in misli srca.«

In v Izaiji 40, 8: »Trava se posuši, cvetica ovene, beseda našega Boga pa obstane na veke.«